Pieczenie mięs. Jak upiec mięso by było soczyste?
Pieczenie mięs stało się w dzisiejszych czasach niezwykle powszechnie spotykaną praktyką wśród wielu z nas. Bardzo wiele osób decyduje się na własne, samodzielne przygotowywanie mięsnych przysmaków, chcąc uzyskać preferowany smak. Jakie rodzaje mięsa wybrać i jak długo je piec? Jakie foremki wybrać? Postaramy się odpowiedzieć na te pytania.
Rodzaje mięs do pieczenia
By doskonale dopasować formę, warto zwrócić szczególną uwagę na rodzaje mięs, które pieczemy w piekarniku, zarówno jako proporcja mięsna obiadowa, jak i również jako forma wędliny, do pieczywa. Z całą pewnością najczęściej we właściwie dobranych formach, we wnętrzu piekarników odnaleźć można np. wieprzowinę, która doskonale sprawdzi się w przypadku wersji podawanej na gorąco. Kawałek karkówki upieczonej w formie do pieczenia będzie idealnym daniem głównym. To jednak nie wszystko, warto pamiętać, że tego rodzaju mięso możesz podawać na zimno w formie plastrów położonych na chrupiący i aromatyczny chleb. Zwróć uwagę na drób oraz gęsinę. Ta również sprawdzi się nie tylko w wersji smażonej, ale również pieczonej. To z całą pewnością idealne gatunki mięs, które właściwie zapeklowane, doprawione czy zamarynowane, będą zachwycać smakiem oraz aromatem najbardziej wymagających smakoszy mięsnych.
Jakie foremki do mięsa wybrać?
Na rynku dostępna jest ogromna liczba wielu różnorodnych modeli foremek do pieczenia mięsa. Różnią się one pomiędzy sobą przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Bardzo dużą popularnością i zainteresowaniem cieszą się foremki ze szkła, z pokrywami. Na szczególną uwagę zasługują także foremki wykonane z aluminium. To modele o różnych kształtach, szerokościach oraz długościach. Dzięki temu bez trudu uda nam się dopasować foremki do mięsa do własnych, indywidualnych upodobań i preferencji. Naczynia do pieczenia mięsa bardzo często wykonywane są także z odpornej na zarysowania ceramiki.
Jak długo piec mięso?
By cieszyć się soczystym, mięsnym kąskiem, zdecydowanie warto wiedzieć, jak długo należy piec mięso. Z całą pewnością można kierować się jedną, główną zasadą, według której 1 kg mięsa należy piec przez 1,5 godziny w przypadku mięs czerwonych, a 1 godzinę w przypadku delikatniejszych mięs białych. W 180°C wystarczy znać wagę surowego mięsa, jakie wstawiamy do piekarnika, by ustawić optymalną, właściwą ilość jego pieczenia. Mięso z piekarnika jest znacznie zdrowszą formą posiłku. Odpowiednio dobrana forma i oczywiście temperatura pozwoli ci zachować soczystość wyrobu i jego aromat.